21 Mart 2012 Çarşamba

out of office nedir?? neden vardır??

bazen olur ya işimiz olur ya da hasta oluruz ve işe gidemeyiz..
ve işyerinde de, bize mail atan insanlar bizden kuvvetle muhtemel cevap alamayacaklarını anlasınlar diye outlook'un mucize programı "out of office" kurarız..
peki bu "out of office" nedir?? neden vardır??

çok primitif bir ingilizceyle konsepti biraz açalım hadi..
OUT=ilk akla gelen/algıda yarattığı ilk anlam olarak dış, bir şeyin dışta olması, yani içte olmaması gibi olgularla ilintili olsa gerek..
OFFICE=çok da uzun düşünmeye gerek olmadan, tıpkı dilimizde (yani türkçede) olduğu gibi ofis anlamına geldiği tahmin edilmektedir..
OF=preposition bilgileriniz çok kuvvetli olmak zorunda değil.. dolayısıyla bunu çevirmeye bile gerek duymadan elimizdeki malzemelerle bir anlam yakalamaya çalışalım bakalım..
buradan hareketle de şu sonuca ulaşabiliriz:
OUT - OFFICE??
DIŞ-OFİS??
yani; ofis dışında olmak, ofisin içinde olmamak, ofisin dışında bi yerde ama nerde gibi anlamlar çıkarabiliriz..

ve hikayenin kalbi olan en önemli kısma geldik..
peki mail attığımız birinden bize anında "out of office" diye cevap geldiğinde, buradan çıkarmamız gereken mesaj nedir??
"kendisi şu anda ofis dışında bir yerde olduğundan lesi size cevap veremeyebilir"


böyle bir durumda yapılması ve yapılmaması gereken davranış modeli nedir??
"out of office" mesajında alternatif olarak iletişim kurulması istenen kişiye ulaşılabilir ya da konu o kadar acil değilse "out of office" mesajı gelmiş kişiye "ama acil geri dönüşünüzü bekliyoruz" diye mesajlar atılmaya devam edilmemesi tercih edilir.. zira olmayan bir insandan acil ne isterseniz isteyin zaten olmadığından nafile bir çaba olabilir bu..

işte böyle sevgili okurlar, kurumsal hayatın sevgili mezeleri..

herkese bol terfi, prim, para, şan, şöhret diliyorum..

MyMüjjjj

2 yorum:

  1. Mujicim, peki out of Office mesajımı alan yabancı bir müşterim (Afrikalımıydı, Arapmıydı bak onu unutmuşum) neden yanıt olarak bana "benimle dalga mı geçiyorsun, ne demek istiyorsun" diye cevap maili atar, Böyle insanlar ne düşünür ve neresinden anlar?

    YanıtlaSil
  2. Cok enteresan bir vaka gercekten.. Bu durumda microsoft'tan destek alabilir ve senin out of office mesajlarinin sonuna "seriously" ya da "ekmek kuran carpsin ki" gibi ciddiyet artirici ifadeler ekletebilirsin..

    YanıtlaSil